Weekplanning
Een van de beste manieren om te besparen is door je maaltijden voor de week te plannen. Als je precies weet wat je wilt eten, kun je gericht boodschappen doen en voorkom je dat je onnodige producten koopt. Maak een lijst van de ingrediënten die je nodig hebt en houd je hieraan. Dit helpt je niet alleen om doelgericht te winkelen, maar je voorkomt ook impulsaankopen. Natuurlijk kan het zijn dat je halverwege de week wat verse producten zoals groenten of fruit nodig hebt, maar de meeste boodschappen kun je al in één keer halen.
Check de aanbiedingen
Supermarkten bieden regelmatig kortingen en aanbiedingen aan. Door je boodschappen af te stemmen op deze aanbiedingen, kun je flink besparen. Als bijvoorbeeld vlees of kaas in de aanbieding is, kun je die week kiezen om een maaltijd met dit product te maken. Let echter op dat je alleen koopt wat je echt nodig hebt. Het heeft weinig zin om producten in te slaan die je toch niet gebruikt. Controleer ook je voorraadkast voordat je de winkel ingaat, zodat je geen producten koopt die je al in huis hebt.
Geen trek tijdens boodschappen
Een veelgemaakte fout is boodschappen doen wanneer je honger hebt. Als je trek hebt, ben je sneller geneigd om ongeplande extraatjes in je winkelwagentje te leggen. Het is dus slim om je boodschappen te doen nadat je gegeten hebt. Dit helpt niet alleen om impulsaankopen te vermijden, maar zorgt er ook voor dat je doelgerichter en bewuster winkelt.
Kies voor het huismerk
In veel gevallen is het verschil tussen A-merkproducten en huismerkproducten minimaal. Probeer waar mogelijk te kiezen voor het huismerk van de
supermarkt. Deze producten zijn vaak van vergelijkbare kwaliteit, maar kosten een stuk minder. Vooral voor basisproducten zoals pasta, rijst en houdbare goederen maakt het vaak weinig uit welk merk je kiest. Voor bepaalde producten waar merk wel een verschil maakt, zoals koffie of chips, kun je nog steeds het A-merk kiezen, maar voor de meeste producten biedt het huismerk vaak dezelfde kwaliteit tegen een lagere prijs.
Restjes
Restjes van een
maaltijd hoeven niet weggegooid te worden. Bewaar ze voor later in de week of zet ze in de vriezer voor een later moment. Dit bespaart je tijd en geld, omdat je geen extra ingrediënten hoeft te kopen voor een nieuwe maaltijd. Door restjes goed te gebruiken, kun je zowel voedselverspilling voorkomen als geld besparen.
Met een beetje planning en slimme keuzes kun je op je boodschappen flink besparen. Door bijvoorbeeld een maaltijdplan te maken, aanbiedingen in de gaten te houden, huismerken te kiezen en restjes goed te gebruiken, kun je zonder moeite geld besparen. Kleine aanpassingen in je boodschappenroutine kunnen een groot verschil maken op je maandelijkse uitgaven. Welke tips ga jij proberen om je boodschappenbudget te verlagen?
Bekijk alle Huishouden